Valentin nap és nemi betegség

Létezik-e egyetlen napra korlátozódó szerelem? Már a kérdésfeltevés ellen is tiltakozna Szent Valentin, akinek Bálintra magyarosított neve napját nevezték ki a szerelem ünnepévé. Hogy kinek jutott eszébe a messzi tengerentúlon? Valószínűleg nem a szerelmeseknek, sokkal inkább azoknak az érzelmi kufároknak, akik remek üzleti alkalomnak tekintik a már hagyománnyá lett jeles napot.
Ilyenkor már jó előre sulykolják a reklámok, hogy kötelező az ajándékozás, figyelemfelkeltő piros szívek, giccses feliratú léggömbök, desszertek, virágok dukálnak meglepetésként, szerelmi zálogként a pároknak. A Valentin-nap persze gyorsan múlik, csakúgy, mint a többi import ünnep. Szerencsére az igaz szerelem naptári évfordulókon átívelő tartós érzés, ráadásul a házasság hete is egybeesik a Valentin körüli felhajtással. Ezért egyre inkább elgondolkoztató, lehet-e, illik-e ilyenkor nem ide való témáról beszélni.
A bőr- és nemigyógyász szakorvos azonban megnyugtat, egy pillanat alatt elsöpri kételyeimet.
– Nézzen körül, a rendelőre kitehetnénk a “megtelt” táblát. Igaz, sokféle panasszal érkeznek a bőr- és nemibeteg-gondozóba a páciensek, de szép számmal akadnak, akik a klasszikus és új nemi betegségektől fertőződtek meg. Az STD – Sexually Transmitted Diseases – szexuális úton terjedő betegségeket jelöl az orvosi szótárban. Volt olyan időszak, évekkel ezelőtt, amikor azt hittük, ezek a vírus, baktérium és gombák által okozott fertőzések visszaestek, sőt sikerült némelyiküket teljesen felszámolni. Az idő azonban rácáfolt a korai örömre, mert a modern életmód, a növekvő idegenforgalom, a felelőtlen partnerkapcsolatok, a fiatalok hiányos szexuális ismerete mind kedvezett és kedvez a szexuális úton történő fertőzéseknek. Amikor a penicillint elkezdtük például a szifilisz gyógyítására használni, sokan elkönyvelték, hogy “szabad a vásár”, hiszen néhány injekció – és volt fertőzés, nincs fertőzés. De ez nem így van. Az utóbbi egy évtizedben sajnos újra az érdeklődés középpontjába kerültek a nemi betegségek, és közülük az egyik legismertebb, a szifilisz vagy vérbaj, amelyről mi is azt hittük, sikerült megszabadulni tőle.
– Ezek a betegségek, ahogy nevük is jelzi, szexuális úton terjednek. Pontosabban mit kell ezen érteni?
– Több mint 30 kórokozó terjedhet szexuális úton, és egyetlen együttlét után is több kórokozó idézhet elő fertőzést. Mi a szexuális út? Minden olyan érintkezés, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával kerülnek kapcsolatba. Bárki megfertőződhet, aki szexuális életet él. A fertőzés kockázata természetesen nagyobb, ha valaki váltogatja szexuális partnereit, és védekezés, óvszer nélkül vesz részt az együttlétben. A szexuális úton történő fertőzések után nem marad tartós védelem a szervezetben, ezért ugyanazt a fertőzést életünk során többször is megkaphatjuk. Nagyrészük gyógyítható, néhány pedig folyamatos kezelést igényel.
– Melyek a ma leggyakrabban előforduló, legismertebb nemi betegségek, és mit kell tudnunk róluk?
– Már említettem a szifiliszt, amelynek kórokozója a közösüléssel járó apró hámsérüléseken keresztül hatol be a szervezetbe. Több szakasza ismert, valamennyi szakaszában antibiotikummal gyógyítható, de ha kezeletlen marad, súlyos, maradandó kórképek kialakulásához vezethet. Lappangási ideje 3-4 hét, és jelentéktelen tünetekkel indul, fájdalom nélküli apró fekélyekkel. A női belső nemi szerveket támadja meg, ezért hosszú ideig rejtve marad. A második fázis tünetei már súlyosabbak, viszont ezek csak két hónap elteltével jelentkeznek. Különösen veszélyes, hogy egy ilyen beteg szervezete fogékonyabb az AIDS vírus támadása iránt is. Sajnos egyre több nő szül szifiliszes csecsemőt. Egyre gyakoribb fertőzés, amelyet a human papilloma vírus okoz. A nemi fertőzéssel orvoshoz fordulók egyharmada ennek tüneteivel érkezik.
Súlyos szövődmények is kialakulhatnak: A főorvosnő elmondja, hogy ez a fertőzés kisebb-nagyobb “kakastaréjszerű” húskinövéseket okoz a külső és belső nemi szerveken. Legfőbb veszélye, hogy másodlagosan, az egykori vírustámadás következményeként több év múlva rákos daganat alakulhat ki a szervezetben. A beteg hosszú időn át tünetmentes, ezért könnyen továbbadja partnerének a fertőzést.
Ismertetése szerint régóta ismert a gonorrhea vagy népnyelven tripper, kankó. A fertőzést követően néhány napon belül heveny húgycsőgyulladás jelzi, fájdalmas vizeléssel. Nőknél a méhnyakcsatorna hámját betegíti meg, náluk tünetszegényebben zajlik a betegség, gyakran csak a partnernél fellépő panaszok figyelmeztetik rá őket, hogy a kórokozó hordozói. Kezeletlenül súlyos szövődményeket okoz, férfiaknál prosztata- és heregyulladást, nőknél méh- és petevezeték-gyulladást, amelyek következtében meddőség is kialakulhat.
A chlamydia hosszú lappangási idejű, férfiaknál húgycsőgyulladást, nőknél méhnyakcsatorna-gyulladást, alhasi fájdalmat, vérzészavart, meddőséget vált ki, esetleg vetélést, koraszülést idéz elő. Késői szövődménye ízületi gyulladás is lehet.
Gyakori a gombás hüvelyfertőzés, amelyet fehér színű folyás jelez égés, viszketés kíséretében. Férfiaknál a hímvessző makkján és a fitymán jelentkeznek a tünetek.
Beszélhetünk trichomonas okozta hüvelygyulladásról: zöldes folyással jár, férfiaknál húgycsőgyulladással, de gyakran tünetmentes hordozói a fertőzésnek.
A nemi szervi herpeszt fájdalmas tünetegyüttes jelzi, gyulladás, hólyagok megjelenése, nyirokcsomók megnagyobbodása, vizelési és székelési képtelenség, láz, rossz közérzet. A betegség 2-3 hét alatt lezajlik, viszont kiújulhat, gyakorisága és súlyossága egyénenként változik.
A félelmetes HIV (emberi immunhiányt kiváltó vírus) okozta AIDS emberi vérrel, nemi váladékkal, anyatejjel és eszközök érintésével alakulhat ki. Az immunrendszer működését gyengíti, az évek során teljesen elpusztítja a védekezőképességet. A vírus szaporodását lassítani lehet, egyébként az AIDS ma még nem gyógyítható. Minél korábban ismerik fel, annál eredményesebb a kezelés. A fertőzést követően 1-2 hónap múlva jelentkezik, enyhe tünetek képében, kiütések, nyirokcsomó-nagyobbodás, levertség, láz, fájdalom jelezheti. A fertőzöttek 90 százaléka nem tud betegségéről, csak az AIDS stádiumában ismeri fel.
A főorvosnő felhívja a figyelmet arra, hogy bármilyen gyanús jel esetén az érintettnek sürgősen szakorvoshoz kell fordulnia. Az országban mindenhol vannak STD-centrumok és -pontok. A nemi betegségek gyors felismerése, diagnosztizálása, a kezelés megkezdése a gyógyítás érdekében rendkívül fontos.
Nem szégyenbetegség, annak ellenére, hogy akik a biztonságos párkapcsolatot, szexuális együttlétet választják, kevésbé veszélyeztetettek. Régen, ha nemi betegséget észlelt az orvos, kötelezően jelentenie kellett a nemi kórtani intézetnek, és az érintettet partnerével, partnereivel együtt kezelték. Ma az emberi jogokra, személyiségi jogokra hivatkozva ez a kötelező “utánajárás” megszűnt, de lényegbevágó a párhuzamos kezelés, a páros terápia a visszafertőződés elkerülése érdekében.
Valentin védőszent. A szerelmesek számíthatnak rá, de Ámor szertecikázó nyilait nem követi figyelemmel. A felelősség tehát mindig a pároké, akik az örök szerelem vagy az illanó románc oltárán kockáztatnak esetleg egy nem kívánatos, kellemetlen, maradandó “ajándék” ma is létező esélyével. – írja a Net ambulancia.
[SzexDr]


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?