A szifilisz (Vérbaj)

A szifilisz (leusz, vérbaj) klasszikus nemi betegség. Okozója egy baktérium. Terjedhet vérrel, szexuális úton, de a fertőzött anyáról a gyermekére is átszállhat.
Kezelés nélkül a betegségnek különböző státuszai jelenhetnek meg, mindegyik jellegzetes tünetekkel.

Korai szifilisz
A korai szifilisz, fertőző. A kórokozó a behatolás helyén kialakít egy gyulladásos területet, ami később kifekélyesedik, majd körülbelül 6 hét elteltével heget hagyva maga után eltűnik. A korai szifilisz jelentkezhet a nemi szerveken kívül még a szájban és a végbélnyílás körül is. Ebből a sebből a testen nagyrészt egy van, és szinte mindig kíséri a nyirokcsomó fájdalmatlan duzzanata. Jellemző még a korai szifiliszre a pénisz duzzanata. A korai szifilisz második szakaszában ezek a tünetek már nem jelentkeznek, sokkal inkább előtűnnek a bőrön különböző kiütések. Ezek a fertőzéstől számított 2 hónapon belül fejlődnek ki.

Késői szifilisz
A késői szifilisz a betegség nem fertőző, évek múltán kialakuló változata. Napjainkban azonban a fejlett diagnosztika, és antibiotikumok miatt nagyon ritka a kialakulása. Erre a szakaszra jellemző a hegesedő, de fájdalmatlan sebek, a keringési és idegrendszert érintő eltérések, változások. Ha a fertőzés terhesség közbe történik, gyakori lehet a vetélés, a halva születés vagy a gyermek fertőzötten való születése. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a magzat nem kap fertőzést. A kismamákat folyamatosan szűrik, és akiknél találnak szifiliszt, kötelezően végzik el a HIV és egyéb tenyészeti vizsgálatokat.

Hiszen ilyenkor nincs kizárva más nemi betegségek elterjedése sem. A betegség első napjaiban a Treponema nem kimutatható. A kimutatást tovább nehezíti, ha előtte a beteg valamilyen penicillin tartalmú antibiotikumot szedett. A szifiliszt ugyanis nagy adagú penicillinnel kezelik. A kezelés ingyenes a beteg körzetében lévő bőr- és nemibeteg gondozó intézetben, ahol díjmentesen elvégzik a partner/partnerek kivizsgálást, és ha kell, kezelését is. Penicillinre allergiásokat más antibiotikummal kezelhetnek. Kontaktus-kutatásnak hívják azt, ahol megpróbálják megállítani a fertőző láncot, és azt, hogy további emberekre terjedjen a betegség.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?