Szex és nemi vágy a terhesség alatt és szülés után

Egy pár életében a gyermekáldás és a baba várása a kapcsolat kiteljesedését jelentik. A várandósság az egymáshoz való kötődést és egyúttal a szexualitás megváltozását is magával hozza, más helyzetet teremt mind a nő, mind a férfi számára. Kérdések sora merül fel az új szituációban: szabad-e nemi életet élni, miért csökken vagy éppen nő a nemi vágy, olyan lesz-e, mint azelőtt? Cikkünkben igyekszünk a gyermeket váró párok minden fontos kérdésére választ adni.

Szabad a szex, ha! – Kérdések és válaszok – A terhesség, főleg az első terhesség, idején a szexhez sok bizonytalanság kötődik. Előbb-utóbb felmerül a kérdés: szabad-e, akarjuk-e? Egy szabályosan lezajló terhesség alatt természetesen szabad nemi életet élni, az örömszerzés minden olyan formája, amely kellemes, mindaddig, míg ép a magzatburok és nem jelentkezik vérzés, megengedett. A leggyakrabban felmerülő kérdések közé tartoznak a következők: árthat-e az aktus a magzatnak, okozhat-e a behatolás fájdalmat, görcsöket és ki van-e téve az anya fertőzésveszélynek?

Szeretkezés közben nem sérülhet meg a magzat, védi őt a méhszájat lezáró vastag nyákdugó, amely egyúttal a fertőzéseknek is útját állja. Óvja a babát a magzatburok és a méh erős izomzata is. Ha a pici az orgazmust követően mozog, rugdos, az nem azért van, mert érezte, mi történt, hanem mert így reagál az anya megemelkedett vérnyomására és szaporább szívdobogására.

Több tanulmányban olvashatjuk, hogy problémamentes terhesség alatti szex és a koraszülés között semmilyen negatív összefüggés nincs, ellenkezőleg, vizsgálatok azt igazolták, hogy az áldott állapotban rendszeres nemi életet élő nők kisebb mértékben vannak kitéve a koraszülés veszélyének. Ha a nő jól van és szexinek érzi magát, szerelmeskedjen bátran párjával, ez tovább mélyíti a kapcsolatot és energiát, erőt tartalékolhat belőle a szülést követő első pár hét kezdeti nehézségeinek időszakára.
Alábbiakban felsoroljuk, mely esetekben kell mégis lemondani a közösülésről:
– vérzés jelentkezésekor
– alhasi fájdalmak, görcsök esetén
– a magzatburok megrepedését követően
– előrehaladott méhszájgyengeség fennállásakor
– mélyen fekvő méhlepény (placenta praevia) meglétekor
– ha a partner genitális herpesszel fertőződött.
Ha az anya terhessége során fertőződik meg először genitális herpesszel, fennáll egy kis rizikó, hogy ez árthat a baba fejlődésének.

Olyan élmény lesz, mint azelőtt? – Vannak nők, akik a terhesség alatt intenzívebb szexuális élményekről számolnak be, mások kevésbé élvezik az együttlétet. A várandósság alatt jobb a medencefenék vérellátása, így a genitáliák duzzadtabbak és egyben érzékenyebbek is, így előfordulhat, hogy az aktus után visszamarad egy kellemetlen érzés. Főleg a terhesség utolsó három hónapjában fordulhat elő, hogy szeretkezés közben vagy után alhasi görcsök jelentkeznek, mivel az orgazmus a női testben apró izom-összehúzódások sorát váltja ki. Ezek a pici görcsök egyáltalán nem jelentenek rosszat és pár perc elteltével elmúlnak.

Ha a terhes nőnek nincs kedve az együttléthez, az is teljesen normális, hiszen a testben és lélekben végbemenő óriási változások, esetleges rosszullétek, főleg az első trimeszterben, elegendő okot szolgáltatnak a libidó csökkenéséhez. Azokra a nőkre, akik úgy fogják fel állapotukat, hogy végre megszabadultak a védekezés minden gondjától, nyűgétől, felszabadítólag hat a terhesség és szexibbnek érzik magukat, mint valaha. A második trimeszter a terhesség legaktívabb szakasza, és elmondható, hogy a szerelmi vágy ekkor a legnagyobb, míg az utolsó hónapokban a megnövekedett pocak, esetleges jóslófájások és a szülésre való felkészülés miatt megint alábbhagyhat a kedv.

Minden fejben dől el – Ha egy párnak nehézségei adódnak a várandósszex alatt, azok valójában nem testi problémákból erednek. A babát váró nő lelkében is hatalmasak a változások, magával van elfoglalva, befelé figyel, a szexualitás, gyakran maga a partner is, egy ideig háttérbe szorulnak. A férfinak is meg kell szoknia, hogy a születendő gyermek érdekében hátrébb lép, toleráns párjával. További pszichés megterhelést jelent annak a ténynek a tudatosulása, hogy a pár hamarosan felelősséget vállal egy harmadik személyért és így életre szóló kötelék alakul ki szülők és gyermekük között.
A legtöbb nőben felmerül a kérdés, vonzónak találja-e majd a másik kikerekedett formáival, megnövekedett pocakjával és vajon eljuttathatja-e a férfit a kielégülésig. Mondani sem kell, hogy itt mekkora szerep jut a partner elfogadó, támogató magatartásának.

Orvosok és szexuálpszichológusok gyakran tapasztalják, hogy a problémák felmerülésekor nő és férfi szótlanságba burkolózva tabuizálják a szexet. A férfi nem mer szólni, úgy gondolja, tekintettel kell lennie a leendő anyára, így a nő azt gondolja, párja már nem találja vonzónak, tartózkodó lesz, ami a férfi további visszafogottságát eredményezi: kialakul egy ördögi kör. A szakértők azt tanácsolják, beszélni, beszélni, beszélni kell, hiszen a terhesség egy más állapot, hogy is lehetne másképp felkészülni a megváltozott helyzetre, mint egy jó beszélgetéssel?!
Biztató azonban, hogy minden harmadik nő a nemi vágy fokozódásáról számol be és nem ismeri a fentiekben leírtakat.

A férfiak kedve általában csak az utolsó trimeszterben hagy alább, nem azért, mert nem találják attraktívnak az áldott állapotban lévő nőt, hanem mert nekik is meg kell küzdeniük azokkal a gondolatokkal, érzésekkel, hogy apává válnak, illetve úgy érezhetik, ártanak a babának, valamint zavarónak találhatják az apróság jelenlétében történő közösülést.

A legkényelmesebb pozíciók – A hónapok előrehaladtával egyre kellemetlenebbé válhat a misszionárius póz, jobb, ha például oldalt fekve, kanál pozícióban történik a közösülés. Kellemes, ha a nő fekve vagy ülve, felül van, így nem terhelődik az alteste és ő kontrollálja a behatolás mélységét és erősségét. Használható az ágy csupán kellékként, olyan pozícióban, hogy a nagyobb pocak ne zavarja az együttlétet. A fantázia szabadjára engedésével új, izgalmas helyzeteket találhat a szerelmes pár.

Az urak ne felejtsék el azt sem, hogy nem mindig a behatolás a lényeges, kiemelkedő szerep jut várandósság idején a gyengédségnek, cirógatásnak, előjátéknak, ezek során erősödik, mélyül el a pár kapcsolata. Fontos tudni, hogy a terhes nő hormonháztartásának változásaival érzékenyebbé, labilisabbá, gyakran sírósabbá válik és szüksége van a tudatra, hogy a párja szereti, így a nő gyakran simogatásra vágyik, pettingre, és nem feltétlenül behatolásra.
Szex szülés után – A szülést követően gyökeresen megváltozik a nő és immáron a család élete, az első pár hónapban a szoptatás és a gyermek körüli teendők kötik le az anya figyelmét és szinte minden energiáját. A nők egy része nehezen fogadja el megváltozott testét, a temérdek új feladat elvégzése amúgy is épp elég kimerítő, gyakran alig jut idő az újdonsült apukára, így a szexuális vágyak háttérbe szorulhatnak. Más nők egészen megtáltosodnak, büszkék teljesítményükre és jobban kívánják, élvezik a szexet, mint valaha.

A hathetes gyermekágyi időszak elteltével szabad közösülni, természetesen akkor, ha az orvosi kontrollvizsgálaton a szülész mindent rendben talált. Arra vonatkozólag, hogy mikor tér vissza a szexuális kedv, nincs norma. Örök szabály azonban, hogy hagyjunk, adjunk egymásnak bőven időt az intim együttlétekhez való visszatalálásra, amely gyakran elhúzódhat az éjszakai nem alvások és egy pár aprócska, figyelő fül okán. Ne riadjon el a pár az esetlegesen jelentkező hüvelyszárazságtól, a hormonális változások miatt ez természetes, síkosító használatával könnyen kezelhető az apró kellemetlenség. Több pár arról számol be, hogy a szülést követően új fejezet nyílt együttléteikben, mivel újra felfedezték egymást, és gyakran a kísérletező kedv, új szexpraktikák kipróbálása is lendületet kapott. Forrás: Vital.hu


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?