Fertőző pina – vaginitis

Mi a vaginitis? – A vaginitis a hüvely gyulladásos megbetegedését jelenti. Ez a betegség gyakori nőgyógyászati probléma, a nőket bármely életkorban érintheti. Statisztikai adatok szerint minden nő élete során legalább egyszer átesik vaginitisen.
A hüvely egy izomszövetből álló alagútszerű járat a méh és a vulva között. Amennyiben a hüvely fala begyullad, kialakul a vaginitis.

Mi okozza a vaginitist? – Baktériumok, vírusok, gombák, kémiai anyagok (krémekben, dezodorokban) vagy a ruházat irritáló hatása is okozhat vaginitist. Sok esetben a vaginitis szexuális úton terjedő betegségek következménye. A hüvely normál baktériumflóráját számos tényező befolyásolja, az ezekben fellépő zavarok gyakran torkollnak vaginitisbe.
Melyek a leggyakoribb típusai a vaginitisnek? – gombás, vagy candida vaginitis, bakteriális vaginitis, trichomoniasis, chlamydia vaginitis, vírusos vaginitis, nem fertőzéses eredetű vaginitis.
Midegyik típusnak más és más a kórokozója, tünetei is gyakran különböznek egymástól, sőt a diganosztizálást tovább nehezítheti, hogy több típus egyszerre is jelen lehet egy betegben.

Mi a candida vaginitis? – A candida egy gombafajta, amely normál körülmények között, egészésges nők hüvelyében is megtalálható kis számban. A candida a szájban és az emésztőcsatornában mindkét nemben megtalálható.
Mivel a candida a normál hüvelyflóra tagja, vaginitist kiváltó kórokként csak akkor szerepel, ha a normál flóra egyensúlya felborul és a candida “túlszaporodik” a hüvelyben. Ez megtörténhet például egy antibiotikumos kezelés következményeként is, mert az antibiotikum nem csak a kórokozó (“rossz”) baktériumokat pusztítja el, hanem a normál hüvelyflóra fenntartásáért leginkább felelős tejsav-baktériumokat is (lactobacillusokat), ami felboríthatja a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát, túl nagy teret engedve a candidának. Egyéb tényezők is felboríthatják ezt a kényes egyensúlyt, pl. cukorbetegség, terhesség.

Mik a candida vaginitis tünetei? – Vaskos, fehér színű, nyálkás-vizes folyás, amely rendszerint szagtalan, a vulva kipirosodása és duzzanata
Kikben fordulhat elő candida vaginitis? – Bárkiben előfordulhat candidás vaginitis, de az alábbi tényezők a rizikót fokozzák: antibiotikum szedése, terhesség, rosszul (vagy nem) kezelt cukorbetegség, magas ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók szedése, pajzsmirigy vagy egyéb endokrin megbetegedés fennállása, immunszuppresszív kezelés
Hogyan diagnosztizálható a candida vaginitis? – A részletes kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat mellett a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálatával igazolható a candidás vaginitis.
Hogyan kezelhető a hüvelyi candida fertőzés? – Gombaellenes kenőcsökkel, krémekkel, hüvelykúpokkal, hüvelytablettákkal, antibiotikumokkal.

Mi a bakteriális vaginitis (vaginosis)? – Amíg a candida vaginitisről esik a legtöbb szó mostanában, a legtöbb vaginitis mégis bakteriális eredetű (a reproduktív korban lévő nők körében). Ebben az esetben a normál hüvelyflóra egyensúlya valamely baktérium túlszaporodása irányában billen el, a gyulladást ez okozza.
Kell-e aggódnom amiatt, mert gyakran tapasztalok folyást a hüvelyemből? – Minden nőnél normál körülmények között is tapasztalható némi váladékozás a hüvelyből. A menstruációs ciklustól függően ez a váladék hol vaskos, fehéres színű, hol átlátszó és nyúlós. Ennek a váladéknak jellegzetes illata van (nem bűzös) és viszketés vagy égő érzés nem kíséri.
A következő jelek figyelmeztethetik hüvelyfertőzésre – A hüvelyváladék megváltozott színe, mennyisége vagy állaga, a váladék kellemetlen szaga, pecsételő vérzés vagy a váladék barnás elszíneződése, a hüvely és a hüvelybemenet égő, viszkető érzése.
Mik a bakteriális vaginitis tünetei? -A bakteriális vaginitis leggyakoribb tünetei a következők: tejszerű híg vagy piszkosszürke sűrű váladékozás, kellemetlen szag (“halszag”-hoz hasonlító)
A bakteriális vaginitis kezelése – A kezelés szájon keresztüli antibiotikum adásából áll, rendkívül fontos továbbá az intim higiénia fokozott betartása.

Mi a trichomoniasis? – A trichomoniasis egy szexuális úton terjedő fertőző betegség. Okozója egy egysejtű parazita, a Trichomonas vaginalis, melyet közösülés során a szexuális partnerek adnak át egymásnak. A legtöbb esetben a férfiakban a trichomonas nem okoz tünetet, így a betegségre csak akkor derül fény, amikor a nőben kialakul a vaginitis.
Mik a trichomoniasis tünetei – A leggyakoribb tünetek a következők lehetnek: sárgászöld, kellemetlen szagú hüvelyváladékozás, viszketés a hüvely és a vulva területén, vizelés közben égő érzés, alhasi fájdalom, fájdalomérzés a közösülés során. Némely esetben a trichomoniasis tünetmentesen zajlik.
Hogyan kezelhető a trichomoniasis? – Általában szájon keresztüli antibiotikum szedésével a trichomoniasis kezelhető. Mindkét partner kezelendő, hogy az újrafertőződést (visszafertőződést) megelőzzük.

Mi a chlamydia vaginitis? -A chlamydia vaginitis a leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegség, amely sajnos sokszor olyannyira tünetmentesen zajlik, hogy diagnosztizálatlan marad. A fel nem ismert és ezért kezeletlen chlamydia fertőzés késői szövődményeként kismedencei gyulladásos betegség alkalulhat ki, amely meddőséget, krónikus alhasi fájdalmakat és méhen kívüli terhességet eredményezhet.
A chlamydia vaginitist a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza, leggyakrabban 18 és 35 év közötti nőkben, akiknek egynél több szexuális partnerük van, illetve partnereiket gyakran váltják.
Mik a chlamydia vaginitis tünetei? -Sajnálatos módon sok esetben ez a fertőzés nem okoz tüneteket, így a diagnózis felállítása és a kezelés gyakran későn történik. A leggyakoribb tünetek a következők lehetnek: nagyobb mennyiségű hüvelyváladékozás, enyhe vérzés, főleg közösülés után, vizelés alatti égő érzés, genny megjelenése a vizeletben, a vulva és a húgycsőnyílás kipirosodása és duzzanata. A chlamydia vaginitis kezelése. Általában szájon keresztüli antibiotikum szedése elegendő.

Mi a vírusos vaginitis? – Vírusok gyakran okoznak vaginitist, a fertőződés általában szexuális közösülés útján történik. Leggyakrabban a Herpes Simplex vírus okoz vaginitis, ennek legfőbb tünete a vulva fájdalmas kirepedezése és felhólyagosodása. A hólyagcsák ritkán csak a hüvely nyálkahártyáján találhatók, ilyen esetben csak részletes nőgyógyászati vizsgálat adhat diagnózist.
Másik jellemző vírus a Humán Papilloma vírus (HPV), amely szintén szexuális úton terjed. Főbb tünete a vulva, a végbél és a hüvelybemenet környékén megjelenő szemölcsök. Szemölcsök nem minden esetben alakulnak ki, ilyenkor a vírus jelenléte hüvelykenet vizsgálattal igazolható.

Mi a nem fertőzéses eredetű vaginitis? – Ez az állapot a vagina nem fertőzés okozta gyulladását jelenti. Ilyenkor a gyulladás álatlában valamilyen irritáció vagy allergia következménye. Irritatív tényező lehet a ruházat, intim dezodor, szappan, spermaölő készítmények vagy öblítőszerek.
Mik a nem fertőzéses eredetű vaginitis tünetei? – A leggyakoribb tünetek lehetnek, viszkető, égő érzés a hüvelyben, folyás, alhasi fájdalom (főleg közösüléskor).
Hogyan kezelhető a nem fertőzéses eredetű vaginitis? -A kezelés legfontosabb eleme az irritatív tényezők elkerülése, ezen kívül ösztrogéntartalmú kenőcsök használata is szóba jöhet.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?