A dohányzó férfiak fele impotens

A 21. század nagy kihívása a genetika újraértelmezése, génjeink ugyanis a lehetőségeket, nem pedig a megváltoztathatatlan jövőt jelentik. Ahhoz pedig, hogy a betegségeket megelőzzük, vagy visszafordítsuk átfogó életmódváltásra kell rászánnunk magunkat. Dean Ornish, magyarul most megjelent könyve ebben lehet a segítségünkre, mert a régi szokások elhagyása sosem könnyű.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az orvostudomány újdonságai között csakis egy új gyógyszer, vagy egy új sebészeti beavatkozás jöhet számításba, amelyek akkor hatékonyak, ha valóban csúcstechnológiával, drágán állítják elő. Nehezen hisszük el, hogy a mindennapok választása – például, hogy mit együnk, hogyan reagáljunk a stresszre, letegyük-e a cigarettát vagy sem, mennyit mozogjunk – óriási mértékben lehet hatással egészségi állapotunkra – szögezi le rögtön az elején Dean Ornish Spektrum – Személyre szabott egészségprogram című könyvében, amely magyarul a HVG Kiadó gondozásában jelent meg.

A kidolgozott, és itt leírt egészségprogram azt ígéri, hogy megtanít önmagunk gyógyítására, ennek első lépése pedig a tudatosság lesz. Dean Ornish – aki harminc éven át vezetett tudományos kutatásokat – leszögezi, mindez nem mellébeszélés, hiszen elsőként mutatta ki példáu, hogy átfogó életmódváltással a mégoly súlyos koszorúér-betegség folyamata is gyakran visszafordítható.
Azt mindenesetre leszögezhetjük, a könyv és a program nem fog semmit ránkerőltetni. “Nem próbállak semmire rávenni, ebben a könyvben csupán megosztom veled azt az infomrmációt, amelyet felhasználhatsz ahhoz, hogy tanult módon és bölcsen választhass” – így a szerző. Ornish doktor tisztában van azzal, ahogy írja is, hogy akár 6 évesek vagyunk, akár 60, ha diétát vagy valamilyen életmódprogramot akarunk betartani, miközben úgy érezzük, erre valaki rá akar kényszeríteni, valószínűleg abbahagyjuk azt előbb vagy utóbb. De ha választási lehetőséget kínálnak, az sokkal hatékonyabb.

A könyv leír néhány csapdát is, amelyek miatt könnyen megfeneklethet nagy elhatározásunk. Azt a fajta gondolkodást, amely az élelmiszereket “rossz” és jó kategóriába sorolja, már csak egy kis lépés válaszja el attól, hogy valaki önmagát jó, illetve rossz emberként könyvelje el, ha ezeket elfogyasztja. A jelenség pedig egy ördögi kör lefelé tartó spiráljába juttat. Például ha már úgy gondolkodom, hogy rossz ember vagyok, mert eszem egy kis fagylaltot, akkor már túlságosan könnyű azt mondani: nos, ha már úgyis elronttottam, akár meg is ehetem az egész dobozzal – olvasható.

Az életmódváltás egyik lényeges eleme pedig az, hogyan táplálkozunk. Ha nem figyelünk arra, mit eszünk, több kalóriát fogyasztunk kevesebb élvezettel. Ha odafigyelünk több lesz az élvezet és kevesebb a kalória. Az egészségesebb ételek hatására jobban érezzük magunkat: könnyebbek, tisztábbak és energikusabbak leszünk. A kevésbé egészséges ételektől rossz lesz a közérzetünk: elnehezülünk, eltompulunk, és ellustulunk. A legfontosabb, hogy saját tapasztalataink alapján jövünk rá, és nem azért mert egy orvos vagy egyéb barát mondta nekünk.
Ugyanilyen lényeges a motiváció is. A rossz és káros szokások levetkőzése ritkán sikerül, ha a legkülönfélébb rémiszgetésekkel próbáljuk rávenni magunkat és másokat a változásra. Ha azt mondjuk valakinek, hogy valószínűleg szívrohamot kap, ha túl sok egészségtelen ételt fogyaszt, vagy tüdőrákot kaphat, ha nem hagyja abba a dohányzást, nem biztos, hogy eredményt érünk el. Legtöbbször ezekre az a válasz: “nem érdekel, ha korán halok meg, élvezni akarom az életet.” Nos az életet másképpen is lehet élvezni, vagy csak úgy lehet igazán, ha például jobban érezzük magunkat, több energiánk van, kevesebb alvásra van szükségünk, jobban teljesítünk szexuálisan. A sors iróniája, hogy amely viselkedésről azt hisszük, szórakozás és szexi – mint például a dohányzás, a túlzott evés, az alkohol és egyéb anyagok fogyasztása, a munkamánia és a kiégés –, azok ugyanazok, amelyek miatt letargikussá, depressziósá és impotenssé válhatunk. Na, akkor mi is ebben a szórakozás?!

A könyv egy Kaliforniában igen nagy hatást kiváltó dohányzásellenes kampányt idéz, amelyben egy színész Marlborót hirdető cowboy öltözékben látható, szájában egy szál lekonyuló cigarettával, mellette pedig hatalmas feliratként szerepel az impotencia szó. Szó sincs a tüdőrákról, mégis üt. Ornish szerint a megközelítés zseniális volt, hadat üzenve a korábbi szlogeneknek, amelyek mind azt sugallták, a dohányzás szexi. Ráadásul tanulmányok sora mutatta ki, hogy a dohányzó férfiak fele impotens. Ennyit arról, hogy szexinek számít ez a tevékenység. A könyv szerint pedig pontosan ez a lényeg, nem halálfélelmet kell kelteni az emberekben, hanem az életörömöt kell szajkózni.
Az életmódváltás pedig csak akkor lesz tartós, ha azt nem áldozatként éljük meg – a könyv pedig ehhez ad rengeteg gyakorlati tanácsot, a tudományosan igazolt részletesen leírt egészségprogram pedig még csábító is lehet. Forrás: HVG.hu


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?