Van akiből kifolyt a PIP implantátumból szivárgó szilikon

A szilikonos mellű nők retteghetnek. Van akiből kifolyt a PIP imlantátumból szivárgó szilikon, aztán darabokban szedték ki. Utána kivágták a nyirokcsomóit is!

Azoknak a nőknek, akiknek PIP implantátumuk van, ajánlott orvosi vizsgálaton és ultrahang vizsgálaton részt venniük 6 havonta, mell és nyirokcsomók területén. Szakadás, szivárgás esetén az implantátum eltávolítása ajánlott, a beültetett másik implantátummal együtt.
Tények a PIP implantátum botrányban – A francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március 29-én visszavonta a PIP implantátumok forgalmazási engedélyét, és egyúttal visszahívta a 2001 után gyártott és forgalomba került, de még beültetésre nem került implantátumokat a világ minden országából, így Magyarországról is.

A francia egészségügyi hatóság vizsgálatai bebizonyították, hogy a Poly Implant Prothese (PIP) cég nem a számára előzetesen engedélyezett és előírt (orvosi tisztaságú, az emberi szervezet számára indifferens, vagyis ártalmatlan) összetételű szilikont használta az implantátumok kitöltésére. További vizsgálatok kiderítették, hogy az alapanyagok között volt a Baysilone, a Silopren és a Rhodorsil, amelyek ipari termékek gyártásánál voltak használatosak, amelyeket soha nem teszteltek vagy engedélyeztek klinikai alkalmazásra.

Így nem meglepő, hogy az emberi test átlag 36,4 C◦ hőmérsékletén megváltoztak az ipari szilikon kémiai tulajdonságai, és az implantátumok burkának bomlását okozva gélszivárgáshoz vagy ruptúrához (kiszakadáshoz) vezetett, amit a páciensek korai tokzsugorodás, formaváltozás, gyulladásos folyamatok és fájdalom formájában észleltek a páciensek. De az is előfordult, hogy az árulkodó tünetek nélkül csupán a kontroll ultrahang vizsgálaton lettek figyelmesek a szakadásra, vagy az elvándorolt szilikon körül kialakult kötőszöveti granulómára a radiológus szakorvosok. Ezen tapasztalatait osztotta meg velünk Dr. Nahm Krisztina radiológus főorvosnő (a Magyar Radiológus Társaság vezetőségi tagja) is, aki az utóbbi néhány évben figyelt fel az egyre gyakoribb PIP-es komplikációkra.

Hol és miért robbant ki a PIP botrány? – A botrány Angliában robbant ki, ahova a Poly Implant Prothese cég a legnagyobb számban szállított az igen olcsó implantátumból, hisz több mint 40.000 hölgybe került beültetésre PIP implantátum az elmúlt 20 év alatt. Az Egyesült Királyságban mindezek mellett igen szigorú az esztétikai beavatkozások és a plasztikai műtétek adminisztrációs jelentési kötelezettsége az ellenőrző szervezetek felé. Így kerülhetett napvilágra az egyik angol kozmetikai sebészeti csoport, a Transform kimutatásai is, akik arra lett figyelmesek, hogy a PIP protézisekkel jóval magasabb a komplikációs rátájuk, mint más szilikon tartalmú implantátumokkal. Megfigyeléseiket a Sunday Telegraph című brit lap tette közzé. A Transform értékelése szerint a francia Poly Implant Prothese (PIP) által gyártott mellbetétek közül 2006 óta minden 14. kiszakadt egy-két éven belül, ami kb. 7%-os kockázatot jelent. Ez a százalék azonban sokkal magasabb volt, mint amelyet az implantátumok forgalmazását engedélyező brit ügynökség, az MHRA eddigi adatai alapján megbecsült. Szerintük csupán 1% kockázata van a PIP implantátumok korai szakadásának, jelentette ki Andrew Lansley az Egyesült Királyság egészségügyi titkára. A francia engedélyezési hatóság (AFSSAPS) kb. 5%-ra becsüli a szakadási arányt az országban beültetett PIP implantátumok esetében, míg más források arról számoltak be, hogy a francia hatóság 3,6%-os ruptúrát regisztrált.

Már ebből is láthatjuk, hogy pontos adattal egyik ország sem rendelkezik, de tény, hogy a néhány éven belüli szakadási arány jóval magasabb a PIP implantátumokkal, mint más protézisekkel előfordult valaha is. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a hosszabb távú szakadási kockázat a jelenlegi becslésnél, a 7 %-nál is magasabb lehet a PIP implantátumok esetében.

Okozhat rákos elfajulást a PIP implantátum? Igen! – Franciaországban több esetben számoltak be a rákos megbetegedésről implantátummal rendelkező nőknél, de az egészségügyi hatóság (AFSSAPS) cáfolta a hírt, miszerint az esetek nem hozhatók közvetlen összefüggésbe az ipari szilikonnal töltött PIP implantátumokkal. Míg a világ vezető esztétikai magazinja, a Prime-Journal közölte az AFSSAPS azon hírét, miszerint egy 53 éves francia hölgy anaplasztikus nagy sejtes lymphoma (ALCL) rákban halt meg 2011 végén, akinek PIP implantátuma körül kötőszöveti tokot is diagnosztizáltak.

“Fontos megjegyezni, hogy a számokat globálisan kell nézni, és míg a mell implantátumos hölgyek száma világszerte 10 millióra becsülhető, addig ezek a daganatok rendkívül ritkák. A halálozás kockázata pedig igen alacsony (2 millió páciensből csak 1 beteg), míg az időben felfedezett rosszindulatú elváltozások 94%-ban gyógyíthatóak. Így a nők továbbra is úgy érezhetik, hogy az implantátumok biztonságosak, “- nyilatkozta a BAAPS (Angol Plasztikai Sebészeti Társaság) elnöke, Fázel Fatah.

A Franciaországban elkezdett toxikólógiai tesztek eddig nem bizonyították be a PIP implantátumokban lévő szilikon gél genotoxicitását (rákkeltő hatását), de továbbra is vizsgálják az irritáló gél emberi szervezetre gyakorolt hatásait.
Az Egyesült Királyság Gyógyszer-és egészségügyi termékek szabályozó Ügynöksége (MHRA) szintén azt állítja, hogy nem áll fenn a rákos megbetegedés veszélye az ipari minőségű töltőanyagot tartalmazó PIP implantátumok szivárgása esetén.

Szükséges-e a PIP implantátumok mielőbbi cseréje? – A francia egészségügyi hatóság, az AFSSAPS 2010. szeptember 28-án kiadott tájékoztatójában (2010 március 29-én megjelent határozata alapján) azt ajánlotta a PIP mellimplantátumot viselő nőknek, hogy félévente vegyenek részt orvosi vizsgálaton és ultrahangos szűrésen abban az esetben is, ha panaszmentesek. Amennyiben diagnosztizálják az implantátum kiszakadását, vagy felmerül ennek a gyanúja, az implantátumot ki kell venni, amelyet másikkal lehet helyettesíteni.
Az implantátumokkal kapcsolatos felelős döntés meghozatala érdekében az AFSSAPS szakértői és a Francia Helyreállító és Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság (az érintett páciensek egyesületének bevonásával) elkészített egy dokumentumot, mely ismerteti mindkét lehetőség, tehát a PIP implantátumok megtartásának vagy azok preventív módon történő kivételének előnyeit, illetve hátrányait.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?