Vaginába helyezhetó védőeszköz nemi erőszak ellen

A foci VB idején Dél-Afrikában forgalomba kerül egy újfajta védekezési eszköz nemi erőszak ellen. Sokak szerint ezzel csak a szőnyeg alá söprik a problémákat. Idén nyáron, a Dél-Afrikai Köztársaságban megrendezendő labdarúgó-világbajnokságon kerül forgalomba elsőként a Rape-aXe, amely egy új védekezési eszköz nemi erőszak ellen. A találmányt azonban máris sokan kritizálják – írja a Guardian.

Vannak veszélyei: A Rape-aXe egy ránézésre leginkább kondomra hasonlító tárgy, melynek belsejében szögesdrót-szerű tüskék találhatók. A tárgyat a nőnek kell felhelyeznie a vaginájába és amennyiben erőszakos behatolásra kerülne sor, a támadó pénisze fennakad a tüskéken. Ez rendkívüli fájdalmat okoz a férfinak, vérzést azonban nem, hiszen az azzal a kockázattal járna, hogy az áldozat esetlegesen elkaphatja például a HIV-vírust a támadójától. Az eszköz Dr. Sonnet Ehlers dél-afrikai orvosprofesszor találmánya, melyet öt éven keresztül fejlesztettek, míg elérte jelenlegi formáját. A foci VB idején 30 000 darabot osztanak szét majd ingyen a helyi lakosság, illetve a sporteseményre látogató turistanők körében.

A “modern kori erényövként” is emlegetett alkalmatosságnak azonban máris bőven akadnak kritikusai. Az egyik fő érv az eszköz ellen, hogy csak akkor véd, ha már megtörténik a behatolás és bizony fennáll annak a veszélye, hogy az eleve felajzott támadó a fájdalom, illetve a közösülés meghiúsulásának hatására még agresszívabbá válik és ha megerőszakolni nem is tudja, egyéb, brutális módon még mindig bántalmazhatja az áldozatot. Mások szerint az eszköz alkalmas lesz arra is, hogy azzal ártatlan férfiakat bántalmazzanak, például egy féltékeny feleség büntetheti úgy a férjét, hogy szex előtt feltesz magának egy ilyet.

A feministák szerint az, hogy a nőnek egy idegen tárgyat kell felhelyeznie a vaginájába ahhoz, hogy megóvja magát egy erőszakos közösüléstől, azt fejezi ki, hogy még mindig a nők hibásak azért, ha megtámadják őket és egyedül az ő felelősségük a nemi erőszak megakadályozása. Ha nem akarjuk, hogy megerőszakoljanak, sötétedés után ne menjünk az utcára egyedül, ne öltözzünk túl lengén és – most már – viseljünk a vaginánkban szögesdrótot!
Minden negyedik férfi erőszaktevő: Nem véletlen az sem, hogy elsőként Dél-Afrikában vezetik be a terméket, hiszen a világon ott az egyik legmagasabb a nemi erőszakok száma.

Egy tavalyi tanulmányból kiderült, hogy az országban minden negyedik férfi beismeri, hogy követett már el nemi erőszakot és sokan közülük azt is bevallják, hogy több áldozatuk is volt. Arrafelé bevett szokás nemi erőszakot “javító” célzattal is elkövetni, a leszbikusok “helyes útra” térítésének érdekében. Sokan éppen azért kritizálják a Rape-aXe-ot, mert úgy vélik, hogy annak bevezetésével az imént felsorolt problémákat a szőnyeg alá söprik az illetékesek, ahelyett, hogy kihasználnák az alkalmat, hogy a futball világbajnokságnak köszönhetően az egész világ Dél-Afrikára figyel és nyíltan beszélnének a témáról.

A Rape-aXe ugyan valóban megakadályozza az erőszakos behatolást, ennél sokkal többet azonban nem tesz. Súlyosabb sérülést nem okoz, a támadó által átélt fizikai kellemetlenség jó eséllyel eltörpül amellett, amit az áldozat él át lelkileg, még akkor is, ha maga a közösülés nem történik meg. Gyakorlatilag azt sugallja, hogy a nő törődjön bele a kiszolgáltatottságába, más választása ugyanis nincs. És valóban: addig bizonyosan nincs, ameddig egy ország nem hajlandó valódi megoldásokat keresni súlyos társadalmi problémáira.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?

EnglishHungarian