Szexting a tinik erotikus pornóba hajló hóbortja

Azt már régóta tudjuk, hogy a mobiltelefon veszélyt jelenthet a kamaszok egészségére. Eddig csak azt tudtuk, hogy életveszélyes is lehet, ha vezetés közben telelfonálnak vagy SMS-eznek, ám most itt az új tinihóbort, a szexting. A szó az angol „szex” és „texting” szavak összeolvadásából keletkezett. Nem más, mint szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen képek és videók küldése a mobiltelefonodról a másik mobiljára vagy email címére. A jelenség nálunk még viszonylag újkeletű, ám az Egyesült Államokban egyre több figyelmet kap, s nagy port kavart.
Egy amerikai tanulmány szerint minden ötödik kamasz bevalottan küld magáról, vagy kap ilyen képeket. A hír a felnőtteket megdöbbenti, de a kamaszok nagy része nem csodálkozik a hallottakon.

Még ha ők maguk nem is szextingelnek, biztosan ismernek olyat, aki csinálja. A lányok körülbelül 12 éves korukban küldtek először ilyen jellegű üzeneteket barátaiknak, de már 10 éves korukban kaptak hasonlóakat. Miért csinálják? Köztudott, hogy a tizenévesek életkori sajátossága a magamutogatás. A lányok a gömbölyödő melleket, és popsikat szeretik közszemlére tenni, míg a fiúk férfias(nak vélt) testüket mutogatják szívesen. A válaszadók jelentős része ezzel szeretne a figyelem középpontjába kerülni, bár sokan csak a menő társaikat próbálják meg ezzel utánozni, és olyanok is vannak, akik így szeretnének bepasizni.

A szexting veszélyei: Az egyik legfontosabb tudnivaló a szexting veszélyeiről, hogy nincs arra garancia, hogy ezek a képek nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Sokan visszaélnek ezekkel a képekkel, és más pornográf oldalakra telefonszámmal együtt felteszik, mint szexhirdetést.

Amennyiben számukra nyugtalanító üzenetet kapnak, a fiatalabbak, 10-12 évesek inkább hajlanak arra, hogy elmondják a szüleiknek. Ugyanakkor a 13 évesnél idősebb lányok attól félnek, hogy szüleik elvennék a mobiljukat, vagy eltiltanák őket a számítógéptől, így inkább a barátaiktól kérnek segítséget. Továbbküldik nekik a képeket vagy üzeneteket, amivel ők is hozzájárulnak ezek széles körben történő terjedéséhez.
A pucér fotó, melyet csak pár másodperc elküldeni, akár örökké a neten kerenghet, és súlyos következményei lehetnek, ha felismeri valamelyik családtag, barát, osztálytárs. Az ezzel járó szégyenérzet, illetve az állandó ugratások nehéz lelki terhet jelentenek az áldozatnak, és akár depressziót, vagy öngyilkossági gondolatokat is okozhat.

Mit tehet szülőként ellene?
– Kísérje figyelemmel gyermekének számítógépes viselkedési szokásait! Beszélgessen vele arról, kivel, miről beszélget, milyen oldalakat látogat, és miért tetszenek neki azok!
– Korlátozza a számítógép előtt tölthető időt. Ennek legegyszerűbb módja, ha a számítógép helye nem a gyerekszobában van, hanem a nappaliban, vagy más, jól felügyelhető helyen.
– Lefekvés előtt kapcsoltassa ki a gyerekkel a mobiltelefont, és kérje, hogy legyen az kikészítve pl. a konyhapultra (így másnap reggel biztosan nem hagyja otthon). Ezzel elejét veheti az éjszakai SMS/MMS-ezésnek.
– Legyen tisztában azzal, mit tesz fel a gyerek a netre. Hiszen az azért van ott, hogy mindenki láthassa, és Ön is beletartozik a mindenki kategóriába! Győződjön meg róla, hogy nem tesz fel semmi olyat, ami kiszolgáltatottá teheti később.
– Bizonyosodjon meg arról, hogy gyermeke tisztában van az internethasználat biztonsági szabályaival! Beszéljen vele arról, hogy az internetezés, illetve mobiltelefonálás nem privát, vagy anonim cselekvés. Könnyen ismertté válhat mások előtt amit ott mond vagy ír.
– Állítson fel konkrét szabályokat a számítógép és mobiltelefon használattal kapcsolatosan! Legyenek előre ismert következményei az esetleges szabályszegéseknek!
A szexting a modern technika vívmánya, és a hormonoktól buzgó tinik ki is használják ezt. A kamaszok büntetése a szextingért valószínűleg nem fog gátat szabni a jelenség terjedésének, és minden bizonnyal csak a kamaszkor végével csillapul ez a hóbort.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?