Orális szex is okozhatja a szájrákot

Néhány éve ismert, hogy a gége-, garat- és szájüregi rákok mintegy 50%-ának háttérében a humán papillomavírus (HPV) áll. A HPV-fertőzést korábban csak a méhnyakrákkal hozták kapcsolatba. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói újabb vizsgálatai megerősítették, hogy a HPV egyes törzsei férfiaknál és nőknél is jelentősen megnövelik a gége- és garatrákok előfordulásának kockázatát. A garatrákok legerősebb rizikófaktora a kutatók szerint nem is a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, hanem a HPV-fertőzés, különösen, ha életünk során több partnerrel is orális aktusban veszünk részt. Egyre többen kapnak szájüregi rákot, és egyre több a fiatal a betegek között.

A humán papillomavírus (HPV) a világon évente 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, ami az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Mostanáig több mint 120 típusát különböztették meg, melyek egy része a bőrt, másik része a nyálkahártyákat betegíti meg. Az utóbbiakhoz tartozó mintegy 60 HPV-típus fertőzheti meg a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámját, és ugyan nem egyforma gyakorisággal, de rákot okozhat. Korábbi járványtani vizsgálatok azt is igazolták, hogy a HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző kórokozó. Ez azt jelenti, hogy HPV-fertőzött nők vagy férfiak átvihetik a fertőzést partnereikre, és a fertőzés veszélye annál nagyobb, minél több partnerrel tart valaki kapcsolatot. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.
A HPV-fertőzés a legerősebb rizikófaktor – A New England Journal of Medicine c. orvosi szakfolyóirat május 10-ei számában megjelent tanulmányban Maura Gillison és munkatársai száz olyan férfi és nő vizsgálatáról számolnak be, akiknél újonnan diagnosztizálták a garatrákot. Azoknál, akik korábban már bizonyítottan fertőződtek a HPV-vel, az eredmények szerint 32-szeresére nőtt a valószínűsége a rákbetegség kialakulásának. Ez a rizikófaktor jóval magasabb, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás esetében, előbbinél ugyanis háromszorosára, utóbbinál pedig két és félszeresére nő a daganat megjelenésének esélye. (Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az együttes dohányzás és alkoholfogyasztás még a HPV-nél is magasabb kockázatot jelenthet – a szerk.) További eredmény, hogy azoknál, akik hatnál több orális szexpartnerrel rendelkeztek életük során, 8,6-szorosára nőtt a vírus által okozott daganat kialakulásának kockázata – olvasható az egyetem sajtóközleményében.
A kutatócsoport adatai alapján a dohányzás és az alkoholfogyasztás meglepő módon nem jelentett plusz kockázatot a rák megjelenésének szempontjából, ha valaki már fertőződött a vírussal. “A rák megjelenését a vírus okozza, így ha a HPV-nek sikerült rákossá alakítania egy sejtet, akkor a dohányzás és az alkoholfogyasztás már nem jelent további rizikófaktort” – mondta Gillison. A legtöbb HPV-fertőzés egyébként tünetmentes marad és nem okoz betegséget, a veszélyesebb törzsek – például a HPV-16, 18, 31, 33, stb. – azonban megnövelik a rák kialakulásának veszélyét.
Gillison és kollégái egy másik, az előzővel párhuzamos felmérést is végeztek, amelyben a száz résztvevő véréből és nyálából vettek mintákat. Kérdőíves módszer segítségével felmérték az alanyok szexuális-, dohányzási- és alkoholfogyasztási, valamint szájápolási szokásait, majd az adatokat egy kétszázfős kontrollcsoport adataival hasonlították össze. A HPV 16-os vírustörzse a garatrákos beteg daganatainak 72%-ában volt jelen, és akiknél a vérben ki lehetett mutatni a HPV ellen termelt antitestek jelenlétét, azoknál 58-szorosára nőtt a daganatok kialakulásának esélye.
A férfiak HPV-fertőzése, a visszafertőzés veszélye – A HPV-vírussal a férfiak egy részének nemi szerve is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget. A nőknél ugyanis – szövettani okok miatt – a vírus sokkal könnyebben hatol be a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami szükséges számára ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon és szaporodjon.
Nagyon fontos tudni azonban, hogy a férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét – akár hüvelyi, akár orális szexről van szó. Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV-vírussal. Ezeket a vizsgálatokat díj ellenében elvégzik például a Semmelweis Egyetem 2. sz. Patológiai Intézetében és az Országos Onkológiai Intézetben.
A HPV által kiváltott garatrákokra egyelőre nem létezik szűrővizsgálat, de a Budapesten, Debrecenben és Egerben nemrég megnyílt hazai HPV-centrumokban komplex ellátásban – nőgyógyászati vizsgálat, esetleges vírusmeghatározás, a beteg felvilágosítása és szükség esetén a terápiás javaslat megbeszélése – részesülnek azok a nők, akik jelentkeznek a méhnyakrák megelőzését szolgáló szűrővizsgálatra. Az új centrumok célja a méhnyakrákkal kapcsolatos elsődleges és másodlagos prevenciós eljárások alkalmazása, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a méhnyakrákos megbetegedések gyakorisága. (RTL, Origó)


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?