Fitymaszűkület és Parafimózis

Szinte minden kisfiú nem visszahúzható előbőrrel születik. Az előbőr belső fele hozzá van tapadva a makkhoz. Néhány hónapos korban a fityma és a makk szövetei fokozatosan elválnak egymástól, és 2 éves korra a fityma hátrahúzhatóvá válik. ez egy teljesen spontán folyamat, semmiféle beavatkozást nem igényel, kivéve, ha fájdalmat, vizelési zavart okoz.
• A fiúk többségének 10, 95 százalékának 16-17 éves korára visszahúzható a fitymája
• Fitymaszűkületről akkor beszélünk, mikor a makkról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra. Az állapot gyakran krónikus fertőzés vagy nem megfelelő higénia okozza.
• Szexuális tevékenység – közösülés, maszturbálás – során a szűk fityma berepedhet, a kialakuló hegek miatt a fitymaszűkület tovább súlyosbodhat, visszatérő gyulladások forrása lehet.
• Felnőttkorban gyakran kíséri a cukorbetegséget fitymaszűkület.
A fitymaszűkülettel rendelkező fiúk előbőre vörös, fájdalmas és érzékeny lehet. A makk és a fityma között fehér színű, faggyúszerű, a makk peremén elhelyezkedő mirigyek által termelt váladék, smegma keletkezik. A felgyülemlett és bomlásnak indult smegma gyulladás forrása lehet, ezért fontos a makk mindennapi tisztán tartása,. a fityma rendszeres hátrahúzása és a hímvessző szappanos mosása.

A fitymaszűkület kezelése
Amíg nem okoz panaszt, addig a fitymaszűkülettel nem kell semmi mást tenni, mint megfelelően tisztán tartani a makkot. Panasz esetén a fitymaszűkületet műtéti eljárással korrigálják, a fityma teljes vagy részleges eltávolításával. Kismértékű fitymaszűkület esetén gyakran csak a fityma szélének a bemetszése történik néhány helyen. Az elhanyagolt, kezeletlen fitymaszűkület következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki péniszrák.

Parafimózis
A parafimózis, más néven spanyol gallér az az állapot, mikor az időben meg nem oldott fitymaszűkület ellenére a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza. A gyulladt fityma a makk mögötti árokba felhúzódva megreked. A beteg nem tudja visszahúzni az erős fájdalom és az egyre fokozódó ödéma miatt. A fityma szorítása miatt a makk még jobban megduzzad és egy ördögi kör alakul ki.A fityma ödémája – a makk keringését megakadályozva – annak egyre nagyobb duzzanatát okozza. Ha a beteg még ebben a stádiumban sem fordul orvoshoz, a terület elhalása következhet be.

Kialakulása: Parafimózis leggyakrabban a pénisz tisztítása, vizsgálata vagy katéterezése során a fityma hátrahúzásakor következik be. Éppen ezért a betegség megelőzésére a legjobb módszer, ha óvatosan bánunk a fitymával. A pénisz piercing és péniszgyűrű használata nagyban hozzájárulhat a parafimózis kialakulásához, ám nem ritka, hogy az első komolyabb, erőteljesebb merevedésnél következik be. A szűk fityma jelentősen növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
Kezelés: A parafimózis különbözik a fitymaszűkülettől abban is, hogy míg az utóbbi nem igényel sürgős beavatkozást, a parafimózisnál szükséges az azonnali urulógiai beavatkozás.
• Általában a sós vizes, enyhe nyomást kifejtő borogatás segít csökkenteni a duzzanatot.
• A duzzanat csökkentésére a jegelés is alkalmas lehet.
• Amennyiben időben fordul a beteg orvoshoz, a parafimózis egy mozdulattal visszaállítható az eredeti állapotba, hozzáértő orvos segítségével.
• Ha az ödéma nagyon nagyfokú, a fityma bemetszése, kései parafimózisos állapotban pedig teljes körülmetélés szükséges.
• Helyes, ha a beteg minél előbb orvoshoz fordul, mert korai stádiumban egyszerűbb a megoldás. Ha a betegséget túl sokáig marad kezeletlen, akkor a makk elhalása, illetve annak részleges amputálása is szóba jöhet.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?