Chlamydia, az alattomos támadó

Létezik egy betegség, amelyről ritkán beszélünk, pedig a következményei sokkolók: fiatalkori meddőség, méhen kívüli terhesség, vetélés, koraszülés. Maga a fertőzés nem látványos, szinte nincsenek is tünetei, sokan ezért csak néma kórnak nevezik a Chlamydia trachomatist.

A Chlamydia trachomatis baktériumot az orvosok több mint száz éve ismerik, ám azt, hogy az általa okozott betegség szexuális úton terjed, csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel. A kórokozó ugyanis furcsa baktérium: rejtőzködik, álcázza magát. Úgy “viselkedik”, mint egy vírus, illetve élősködő: a szervezeten kívül speciális alakot vesz fel, és abban él tovább, szaporodásra azonban csak a gazdaszervezet speciális tulajdonságú, váladéktermelő hengerhámsejtjeihez kapcsolódva képes.

Miután ilyen sejtek leginkább a nemi szerveknél találhatók – mindkét nemnél -, a fertőzés is főként ezt a területet érinti. Ez a nők esetében leginkább a méhnyak, a méh, a petevezeték, illetve a húgycső. A fertőzöttek közül a nők 65-80, míg a férfiak 45-50 százaléka tünetmentes. Így a baj még akkor is észrevétlen maradhat, ha az illető egyébként átesik orvosi vizsgálaton, csak épp célzottan nem keresik ezt a kórokozót.
A Chlamydia trachomatis az esetek túlnyomó hányadában nem produkál látványos vagy zavaró tüneteket. Akár hónapokig is képes “elbújni” a szervezetnem, s az osztódási ideje is viszonylag lassú, hozzávetőlegesen két-három nap. Emiatt is nevezik gyakran “néma” betegségnek.

A következmények súlyosak is lehetnek. Egy idő után a méhnyakból felszálló fertőzés átterjedhet a méhnyálkahártyára, illetve a petevezetékre is, megteremtve ezzel a későbbi szövődmények kialakulásának lehetőségét. Ilyen például a kismedence gyulladása, ennek következtében károsodhat a petevezeték. Ezzel csökken a teherbe esés esélye, de gyakran meddőség is kialakulhat. Terhesség vállalása esetén megnő a méhen kívüli terhesség veszélye, valamint a méhnyálkahártya károsodása miatt nagyobb a kockázata a vetélésnek, illetve a koraszülésnek. S akkor még nem beszéltünk a szövődményekről: kevesen tudják például, hogy a Chlamydia szemgyulladások és tüdőgyulladás okozója is lehet. Pedig az utóbbi előfordulásának aránya mostanság növekszik.
Ha a betegséget tünetek kísérik, ez többféle módon is jelentkezhet. A leggyakrabban rendellenes folyás tapasztalható. De figyelmeztető lehet a méhnyak nyálkahártyájának duzzanata, sérülékeny állapota is. Férfiaknál a baktérium nem befolyásolja sem a spermaképet, sem a megtermékenyítőképességet, legfeljebb húgycsőgyulladást okoz.

A betegség szempontjából a leginkább veszélyeztetettek a szexuális életet elkezdő fiatalok, egészen a 25 éves életkorig.
Közvetetten szerepet játszhatnak a betegség terjedésében a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták, és a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata: ezekben az esetekben ugyanis nem valószínű, hogy új partnerkapcsolatban kiegészítő védekezésként óvszert is használnának, így a fertőzés könnyen terjedhet partnerről partnerre.

A fertőzés előfordulásának esélyét növeli a 17 éves kor előtti szexuális aktivitás. További rizikó a három hónapon belüli új partnerkapcsolat, a poligám életmód.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?

EnglishHungarian