Abortusz és tiniszex

A szülők hétköznapi tapasztalatai és a felmérések is azt mutatják: a mai fiatalok nagy része igen korán, már 14 éves kor alatt elkezdi szexuális életét. Kellő felvilágosítás híján persze gyakran nem várt terhességhez vezethet a tinik meggondolatlan együttléte.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet egy tavalyi felmérése szerint a 9. évfolyamos tanulók majdnem fele 14 éves kora előtt már kipróbálja a szexet. Ugyanakkor jelentős részük, a lányok 50, a fiúk 62 százaléka senkivel nem tudja megbeszélni a szexualitással kapcsolatos kérdéseit. Ezzel összefüggésben elgondolkodtató az is: 2010-ben 90.350 élve születésre 40.500 terhességmegszakítás jutott hazánkban, és ennek a 12 százalékát 19 évesnél fiatalabb lányokon végezték el.
A Kecskeméti Megyei Kórház Izsáki úti telephelyén működő tiniambulancia segít abban, hogy a bizonytalan, tanácstalan vagy bajba került fiatalok megnyugtató válaszokat kapjanak kérdéseikre.
– Hozzánk már csak a legproblémásabb kamaszok futnak be, akik sem a szüleiktől, sem a tanáraiktól nem tudnak vagy mernek tanácsot kérni. Leggyakrabban a védekezés módja iránt érdeklődnek illetve egy nem kívánt terhesség bekövetkezése miatt jönnek – mondta el lapunknak dr. Bánfalvi Attila, a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.
Hozzátette: nemrég volt egy tizenöt éves leányanyájuk, aki szerencsére egészséges csecsemőnek adott életet. Az ilyen esetek ritkák, mint ahogy nem kell túl gyakran abortuszt sem végezniük 14-15 éveseknél. A 16-18 éves lányok köréből azonban sajnos gyakorlatilag minden héten kikerül valaki, aki nem akarja megtartani gyermekét. Náluk még kell az abortuszhoz az egyik szülő hozzájárulása. Az orvos véleménye úgymond nem mérvadó, hiszen egy ilyen nehéz szituációban a lánynak illetve családjának kell mérlegelni a döntést, nyilván számos körülményt figyelembe véve: testet-lelket kínzó műtét, vagy korai anyaság? A szakember csak arra figyelmeztethet: ha egy tini nem akar szembesülni ezzel a kérdéssel, akkor legalább védekezzen, ha szexel.
– Egy részüknek azért eszébe jut a fogamzásgátlás, általában az alacsony hormontartalmú gyógyszerek után érdeklődnek. A feledékenyebbeknek javasolt a hüvelygyűrű, de aki most kezdi a szexuális életet, annak a legegyszerűbb módszer az óvszer, amely megfelelő használattal véd a fertőző nemi betegségek ellen. Bár egy fiatalnál a legbiztosabb a tabletta és az óvszer együttes alkalmazása – jelentette ki Bánfalvi Attila.
A tiniambulancián a különböző nemi betegségekről, így a nyáron igen gyakori hüvelygombáról, a bakteriális fertőzésekről, a szifiliszről, a méhnyakrákot okozó humán papilloma-vírusról és az AIDS-ről is hasznos információkat tudhatnak meg a fiatalok.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?