A magömlés zavarai

Az ejakuláció normális körülmények között a hüvelybe történő behatolás után következik be, és lehetőséget biztosít a pároknak, hogy a közösülési aktust bizonyos, mindkét fél számára megfelelő időhatárok között végezzék.

Mi a magömlés (ejakuláció)?
A magömlés az a folyamat, amely során az ondó a húgycsőből, általában nemi izgalom hatására, kilövellésszerűen távozik. Az ejakulációnak a megtermékenyítésben, a férfiak orgazmusának kialakulásában van kiemelkedő szerepe.

Mi az ondó (sperma)?
Az ejakuláció során kilövellt anyag az ondó vagy sperma. Az ondó tartalmazza a spermiumokat, a hímivarsejteket. 1 ml ondó normális körülmények között legalább 20 millió spermiumot tartalmaz. Az ondó mennyisége általában 2–6 ml körül változik. A nagyobb mennyiségű ondó nem feltétlenül jelent több spermiumot.
A spermiumokon kívül az ondó számos egyéb összetevőt is tartalmaz (pl. cukrokat, enzimeket, fehérjét, aminósavakat, citromsavat, cinket, magnéziumot is) A frissen kilövellt ondó egy összeálló kocsonyás anyag, amely kb. 30 percen belül elfolyósodik. A legtöbb spermiumot a kilövellt ondó legelső része tartalmazza.
A hímivarsejtek mennyiségének csökkenése, az ondó egyéb összetevőinek változása, vagy a spermiumok mozgáskészségének károsodása egyaránt ronthatják a megtermékenyítő képességet.

A férfiak orgazmusa
Az orgazmus egy agykérgi élmény, amely a pénisz izmainak a ritmusos összehúzódásából indul ki. Ezeknek az izom-összehúzódásoknak a tudatos megélését tartják magának az orgazmusnak.
Az ejakuláció során a pénisz harántcsíkolt izmainak összehúzódása kapcsolatos az orgazmus kialakulásával, jóllehet, az ejakuláció és az orgazmus egymástól lényegében független folyamatok. Az ejakuláció együtt járhat orgazmussal, de attól függetlenül is bekövetkezhet.
Idősebb férfiaknál gyakran csökken a kilövellt sperma mennyisége, illetve a kilövellés sebessége is. Ennek hátterében valószínűleg a férfi nemi hormonok (androgének) csökkenő szintje áll.

A magömlés zavarai
Az ejakuláció normális körülmények között a hüvelybe történő behatolás után következik be, és lehetőséget biztosít a pároknak, hogy a közösülési aktust bizonyos, mindkét fél számára megfelelő időhatárok között végezzék.
Az ejakuláció folyamatának károsodása többféle kórkép kialakulásához vezethet:

1. anejakuláció
a magömlés hiánya. Gyakran a megnyúlt közösülési idő ellenére sem következik be a magömlés. Elmaradhat az orgazmus, illetve az éjszakai spontán magömlések sem jelentkeznek. Általában pszichés okokra vezethető vissza.
Az ejakuláció elmaradása az orgazmus változatlan megtartása mellett pl. súlyos diabeteszes neuropathiában, vagy a kismedencei idegrostok egyéb károsodásainak következtében alakulhat ki.

2. késleltetett vagy gyengült ejakuláció (retardált ejakuláció)
a közösülésre megfelelő merevedés ellenére aezek a férfiak képtelenek a hüvelybe való bevezetés után a megömlés elérésére. Általában pszichés okokra vezethető vissza.
3. Korai magömlés (ejaculatio praecox)
A magömlés a hüvelybe való behatolás előtt, vagy azzal gyakorlatilag egy időben következik be. Általában pszichés okokra vezetik vissza, de kialakulásának pontos mechanizmusa ma sem ismert. Nehezen kezelhető probléma, amely miatt párkapcsolatok mehetnek tönkre, hiszen a férfi nem képes hüvelyi orgazmushoz segíteni partnerét.

4. visszafelé/befelé történő magömlés (retrográd ejakuláció)
Az ondó a húgycsövön keresztül nem a külvilág vagy a hüvely felé távozik, hanem visszafelé, a húgyhólyagba ürül. A befelé történő magömlés oka a hólyagnyak záróizmainak nem megfelelő működése.
A hólyagnyak működésének a gyengülésében számos ok játszhat szerepet: urológiai műtétek, egyéb kismedencei vagy gerincműtétek, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló néhány gyógyszer, fejlődési rendellenességek vagy a cukorbetegek neuropáthiája. A prosztata megnagyobbodása miatt végzett beavatkozások után is gyakran alakulhat ki retrográd ejakuláció.
Az ejakulációval párhuzamosan lezajló orgazmus zavartalan, ennek ellenére az „eredmény” (ondó) elmaradása komoly pszichés problémák forrása lehet.


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?

One thought on “A magömlés zavarai

  1. Pingback: Szexpláza: Erotikától a pornóig! » Blog Archive » Következményei is lehetnek a korai magömlésnek

Comments are closed.