Vaginizmus

A vaginizmus, vagy másnéven hüvelygörcs egy női szexuális diszfunkció, vagyis “működési rendellenesség”, mely a hüvely külső egyharmada záróizmainak akaratlan összehúzódásával, összerándulásával jár minden alkalommal, amikor valami közelít a hüvelybemenethez – legyen az férfi nemi szerv, orvosi vizsgálóeszköz, a nő saját ujja vagy bármi más. Ez természetesen lehetetlenné tesz minden olyan tevékenységet, amely a hüvelybe való behatolással jár: közösülést, nőgyógyászati vizsgálatot, tamponhasználatot, irrigálást, stb.

Létezik természetesen a vaginizmusnak enyhébb vállfaja, amikor nem minden és/vagy nem olyan mértékben váltja ki az izomreakciót (pl.: vannak, akiket nőgyógyász meg tud vizsgálni; lehet a vaginizmus “személyreszóló”; stb.)

A vaginizmus tudatalatti védekezőreflex, vagyis a nő akaratától nem függ: akaratlagosan nem lehet megakadályozni az izmok záródását. A vaginizmus általában összetett jelenség, összefüggésben van a személyiséggel, az értékrenddel, a hölgyet élete során ért kölönböző hatásokkal, az esetek egy részében a konkrét partnerrel. Ezért is okai általában többmindenre is visszavezethetők, például:
– felvilágosítás hiánya, tudatlanság a szexualitással, saját testtel kapcsolatban és az ebből eredő félelmek (pl. fájdalomtól, teherbeeséstől, stb.)
– szigorú, “erkölcsös” neveltetés, tiltások
– mély belső konfliktusok, melyek a szexualitáshoz társuló, általában nem tudatos bűntudathoz vezetnek
– negatív tapasztalatok, a nőt szexuális téren ért megrázkódtatás (pl. nemi erőszak)
– érzelemhiány, vagy a partner tudatalatti elutasítása valamely más okból
lappangó homoszexualitás stb.

A vaginizmus magától nem ‘gyógyul’, ebben az esetben nem működik az “egyszer sikerülni fog” vagy a “majd összejön”. A ‘gyógyuláshoz’ szakember (szexuálpszichológus) segítsége nagyon ajánlott, de mindenképpen szükség van kielégítő ismeretrekre mind a női (és férfi) szexualitást, mind magát a hüvelygörcsöt illetően, illetve elhatározásra és következetesen végigvitt terápiára. Természetesen megfelelő ismeretekre mindenkinek szüksége van, a kételyek eloszlatásához, a magabiztossághoz és a partner felé való teljesítéshez egy kis tájékozottság senkinek sem árt…

Egy-két dolog, amit fontos tudni mindenkinek, aki a vaginizmushoz megfelelő módon szeretne viszonyulni:
– a vaginizmus nem betegség, hanem nemi élettel kapcsolatos zavar (ún. szexuáli diszfunkció)
– a helyzetet pusztán akarattal nem lehet befolyásolni, ez nem ettől függ
– a vaginizmus nem akadálya a kellemes szexuális együttlétnek (a közösüléstől eltekintve)
nem befolyásolja a nő nemi vágyát ill. orgazmuskészségét
– egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nő nem szereti partnerét
– senki sem tehet róla, bárkivel megtörténhet (ezért megalázni, bűntetni senkit sem szabad miatta!)
– magától nem múlik el
– gyógyszerekkel nem gyógyítható (legfeljebb áttételesen, csakis terápia során)
– a kudarcélmény(ek) miatt a helyzet csak rosszabodhat, ezért a fájdalmat és negatív élményeket kerülni kell, a behatolást erőltetni nem szabad!


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?