Halogatjuk a felvilágosítást, a kamaszok nem halogatják a szexet

Egy amerikai felmérésből kiderült, hogy a serdülők több, mint 40 százaléka már túl van az első szexuális élményen, mire szüleik felvilágosítják őket a biztonságos szexről, a védekezésről vagy a nemi úton terjedő betegségekről – olvashatjuk a Time internetes portál cikkében. A jelenség aggasztó, mivel azok a tinik, akikel szüleik őszintén beszélgetnek a szexről, nagyobb valószínűséggel halasztják későbbre az első együttlétet és, gyakorolják a biztonságos szexet, amikor ez mégis megtörténik. Vagyis a felvilágosítás sikere leginkább azon múlik, milyen a gyermek kapcsolata a szülővel általában. Az az apa vagy anya, aki egyébként nem nagyon foglalkozik a gyermekkel, aztán egyszer csak “megmondja a tuti”‘, aligha számíthat arra, hogy elfogadják a véleményét.
A megfelelő háttérrel rendelkező gyermek azonban a nagyon erős korosztályi hatás mellett is a szüleihez fog fordulni, tudva, hogy megbízhat bennük és számíthat az őszinteségükre.

A felnőttek kicsit lemaradtak
A Time cikkében szereplő tanulmányt Dr. Mark Schuster és munkatársai állították össze. 141 családot vontak be a Bostoni Gyermekkórházban lezajlott vizsgálatba.
A szülők, és a 13-17 éves gyerekek a szexualitásról szóló kérdésekre válaszoltak, többek között arra, hogyan esnek teherbe a nők, hogyan változik a test serdülőkorban, hogyan kell használni az óvszert és más fogamzásgátló eszközöket, de a kutatók a homoszexualitással kapcsolatos dolgokra is rákérdeztek.
A vizsgálat során külön-külön kérdezték ki a szülőket és a gyerekeket arról, mikor beszéltek először egy-egy témáról. Ezt összehasonlítva a tinik különböző beszámolóival – mikor fogták meg először egymás kezét, mikor csókolóztak, mikor simogatták egymást, mikor próbálták ki az orális szexet, és mikor történt meg az első együttlétük – kiderült, hogy a szülők általában fáziskésében voltak, mivel nem is merték feltételezni, hogy gyermekük életében ezek a témák már aktuálisak lehetnek. Minden családot négy alkalommal kérdeztek ki, egyszer a vizsgálat kezdetén, majd három, hat és kilenc hónap elteltével.
A vizsgálat végére a szülők több, mint fele számolt be arról, hogy a 24 szexualitással kapcsolatos témából 14-ről még nem beszélgettek serdülőkorú gyermekeikkel, miközben azok már eljutottak a pettingig vagy az orális szexig. A lányok 42 százalékával nem beszéltek szüleik a fogamzásgátló módszerekről.
A fiúk közel 70 százaléka vallotta azt, hogy a nemi élet megkezdése előtt nem került szóba a családban az óvszerhasználat vagy a többi fogamzásgátló módszer. Ezzel szemben a szülőknek csak fele mondta azt, hogy nem beszéltek fiaikkal az óvszerhasználatról vagy a fogamzásgátlásról.

Mindig adódik alkalom
A szakemberek szerint ez a különbség azt mutatja, bár a szülők úgy gondolják, eleget tettek a szexuális felvilágosítással kapcsolatos feladataiknak, a gyerekek mégsem érzik úgy, hogy világos válaszokat kaptak volna kérdéseikre. A szülők hajlamosak ködösíteni, mivel kényelmetlennek érezik a témát.
“A mai gyerekeket 8-9 éves korukra már rengeteg szexuális képi- és filmes inger éri: látják az újságokat a boltok polcain, a tévében, interneten sok a meztelenség – monja Deliága Éva gyermekpszihológus – Ha a szülő saját zavara miatt szóvirágokban beszél, a gyerek megérzi, hogy apja, anyja kényelmetlennek tartja a témát. Őszinteség hiányában az osztálytársak végzik majd el a felvilágosítást – nagy valószínuséggel rosszul, félinformációkból tájékozódva. Ezért fontos, hogy a gyerek kicsi korától kezdve legyenek szavaink például a nemi szervekre. Ez az alapja annak, hogy később beszélgethessünk a szexről.”
Az amerikai eredményekből az is kiderült, a felvilágosításnak jóval hamarabb kellene lezajlania, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyszerre kéne megtárgyalni minden fontos kérdést. A felvilágosító beszélgetést az alkalom szüli, bármiféle erőltetés nélkül elég csak arról az egy részről beszélgetni, ami éppen aktuálisan szóba került. Így szabad társalgás alakulhat ki szülő és gyermeke között, nem pedig egy olyan kínos feszengésre, amit mindketten szeretnénk minél hamarabb magunk mögött tudni.

A gyermek úgyis kérdezni fog
“Szerintem a felvilágosítást nem szerencsés egy bizonyos életkorhoz kötni, ez a dolog kicsit erőltetett – teszi hozzá a Deliága Éva – Ha a mindennapi élet sodrából kiragadva történik meg a felvilágosító beszélgetés, az ritkán sül el jól. Az az ideális, ha a gyermek kiskorától kezdve folyamatosan kérdezhet, ha a meztelenség a családban nem tabu, és vannak szavaik a nemi szervekre. A családon belüli kommunikáció legyen mindig nyílt ebben a témában is, a természetes kíváncsiság pedig automatikusan hozza majd a kérdéseket.”

“A szülőnek mindig a gyermek szintjének megfelelően kell válaszolnia – folytatja a szakember –
Vannak 12 éves fiúgyerekek, akik testileg már érettek, tombolnak benne a hormonok, és érdeklődnek is a lányok iránt. Persze, a lányok korábban érnek, de azért még ma is találunk olyan 13 éves tiniket, akik a babáikkal játszanak, és nem érdeklődnek a fiúk iránt. Bár gyakoribb eset, hogy 14-15 éves kamaszok 18-nak néznek ki. Egyszóval: a szexualitás iránti érdeklődés egyénileg alakul ki.”

Ragadjunk meg tehát a kínálkozó alkalmakat a téma megközelítésére – például a szexualitás ábrázolását egy filmben vagy tévéműsorban, egy családtag terhességét, az iskolai felvilágosító órákat vagy az orvoslátogatást. Rendszerint csak a kezdet nehéz, később már sokkal könnyebben megy a beszélgetés.
“Beszélni kell a nemi úton terjedő betegségekről, de legalább ilyen fontos megértetni a gyerekkel, hogy nem kell mások elvárásaiknak megfelelnie – hívja fel a figyelmet a gyermekpszivhológus – Fontos, hogy csak azt lépje meg, amire valóban vágyik, ne szexeljen pusztán divatból vagy azért, mert a partnere erőlteti. Építeni kell a gyermekek önbizalmát – főleg a lányokét -, hogy nemet is tudjon mondani. Erre igazán csak a szülő tudja őt felkészíteni, a barátnőktől ilyet biztosan nem hall majd.” Írja a Lifenetwork.
[Szex Dr]


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?