A cyberszex örömei – Lélektani elemzés

Már elég régóta foglalkozom a témával, de nem merültem el különösen benne, hiszen ez a műfaj nem elsősorban az én korosztályomat jellemzi – gondoltam –, de végül is sok fiatalodni szándékozó csatlakozott ehhez a formához. Mi más dolga lenne egy szex elemzőnek, mint elemezni a cyberszex okozta örömöket és hatásokat? De gyakorlati tapasztalat nélkül ez teljesen lehetetlen. Hát, belevágtam!
Névtelenség, ismeretlenség: Elsőre nagyon tetszetős a lehetőség, hogy a neten ingyenes ismerkedési fórum működik. Hihetetlen a bejelentkezők létszáma (több tízezer egy-egy fórumon), s a névtelenség mögé elbújva bátran ismerkedhetnek. Mindenki azt ír magáról, amit akar, hiszen ellenőrizhetetlen. Feltűnően sok házas viszont bevallja magáról ezt az állapotot, gondolom azért, hogy esetleges éles kapcsolat esetén legalább ez ügyben ne kelljen magyarázkodnia.
Magam is hajlottam volna arra, hogy higgyek a feltett adatoknak, de a fiam rafinált rendszergazda lévén felvilágosított, hogy csínján kell bánni a dolgokkal, mert nagy átverések, szívatások is történnek. Így átmentem óvatosba…
Érzések a megíráskor: Jómagam már írtam pornóregényt. Tudom, hogy nem is olyan könnyű műfaj, s éppen azért tettem, hogy elméleti tudásomat megpróbáljam hétköznapi nyelvezeten keresztül kamatoztatni. Mindig is azt hittem, hogy az ilyen írások születésekor alapvetően a saját élményét kell, hogy beleszője az ember, s másodsorban működteti a fantáziáját. Úgy képzeltem, hogy pl. egy szexben teljesen járatlan, azaz virgó (szűz) ember képtelen lenne ilyen írás létrehozására.
Egészen rosszul gondoltam! Sokszor éppen a gyakorlatlanok engedik szárnyra a képzeletüket! Sőt! Ez annyira jól tud sikerülni nekik, hogy képtelenek elhinni ennek valóságosságát, s annyira tökéletesre sikeredik a történet, hogy meg sem próbálják megvalósítani. Megelégszenek azzal, hogy mindez megtörtént az agyukban, s a valóságról lemondanak.
Miközben a fantáziakép megszületik az agyban, beindul egy belső mozizás, lepereg egy film, egy eseménysor. Már csak a nyelvezetet kell hozzá megtalálni (ami nem is olyan könnyű!), s leírni a „látottakat”. Ha jó a film, a nézőben érzéseket is kelt, képes felgerjeszteni a testi vágyakat, beindul a beleélés, s akár bekövetkezhet a katarzis is, amit a szexben nevezhetünk preorgazmusnak is (az igazihoz azért talán több kell…).
Érzésvilág a válaszok fogadásakor: Sok múlik azon, hogy milyen a fogadó fél. Ha megtalálták a megfelelő mértéket, ha a fantáziájuk viszonylag egy irányban halad, ha a nyelvezetet is sikerült megfelelőképpen kiválasztani, akkor félelmetesen hiteles lesz a párbeszéd, s a testi-lelki hatás. Sokszor a neten az élő ismerkedésekben lezajló formák szerint heteket tudnak megspórolni, annyira őszintén és szókimondón képesek lázba hozni egymást.
Akinek jó a stílusérzéke, kiderül a válaszokból. Valószínűleg az életben is érzékenyen reagál a gesztusokra, szavakra: a figyelmességnek ez is speciális formája. Valamely finomkodó stílusra drasztikus választ megfogalmazni pl. műveletlenségre utal.
Egészen biztos, hogy a kíváncsiság (olykor a vágy) felkeltésére a neten cserélt információk nagyszerűen megfelelnek. A hosszabb levelek jó lehetőséget adnak ehhez, a chatelés már kicsit más, ott a távirati stílusra törekszenek, nagyobb teret kap a rövidítés, a stílustalanság.
Nemcsak gyilkos írhat krimit: Már említettem, hogy az elmélet és gyakorlat összefüggésében mekkorát tévedtem. Ha igazam lett volna, akkor pl. horrort csak a szadista, krimit csak a gyilkos tudna írni. Sokan viszont annyira képesek elmerülni ebben a maguk alkotta fantázia- (azaz mese-) világban, hogy a valóságtól egyre jobban eltávolodnak, s ebben a másik dimenzióban élik ki teljesen valós hús-vér vágyaikat is. Ez pedig már komoly szexológiai probléma, azaz cyberszex-függőség.
Eszembe jut a világhírű író, Stephen King esete, akiről kiderült, hogy valójában nagyon is szorongó, félős, visszahúzódó ember, aki úgymond terápiás célzattal így írta ki magából a félelmeit. (Közben szinte megbolondítva ezzel a családját, mert át is élte azokat!) De miután megszületett a mű, megbékélt, és lenyugodott.
Valószínűleg valami hasonló történik a cyberszexet kedvelőkkel is. Kiírják magukból a vágyaikat, felcsigázzák magukat, átélik, majd ehhez képest az élet már kevésbé érdekes, lehiggadnak, vagy közömbössé válnak. Így jobb lesz a fantázia a valóságnál.
Találkozás élőben: Nem gondolnám, hogy jó néhány levélváltás és net-előjáték után gondtalan lenne a valós találkozás! Ugyanis az élő siker még nagyon sok mindenen múlik, többek között: a megjelenésen, a tekinteteken, a megfejthetetlen kisugárzáson, az illaton… Ezt nem képes pótolni a net. Hál’ istennek! Maradjon valami az élő varázsból! (Forrás: Ideal)


Kattints (koppints) a képre, vagy IDE és új dimenzióba kerül ez élvezés az életedben!


Szuper SZEXSHOP BLOG és tuti POTENCIANÖVELŐK!


Ezeket láttad már?

EnglishHungarian