Pedofilbotrányba fullad a Vatikán – Dublin érseke kiakadt

Az ír kormány szokatlanul éles bírálata után Dublin érseke is kritikával illette a Szentszék hozzáállását a katolikus tisztségviselők által elkövetett megrontási esetekhez.
Diarmuid Martin érsek csütörtökön az RTE televízióban “bosszúságának, szégyenkezésének és rémületének” adott hangot amiatt, hogy az egyházon belül léteznek olyan csoportok, amelyek szembeszegülnek a gyermekek védelmét célzó intézkedésekkel.
“Roppant csalódott és ideges vagyok. Mit tegyünk, ha kidolgoztunk ugyan egy rendszert, ám egyesek figyelmen kívül hagyják azt? Mit tegyünk olyan csoportokkal szemben, amelyek akár a Vatikánban, akár Írországban megpróbálják megtorpedózni azt, amit teszünk, vagy egyszerűen nem hajlandók megérteni azt, ami történt?” – fogalmazott a főpap. Írország lakosságának 95 százaléka katolikus.
Szerdán az ír parlamentben a kormány és az ellenzék egyöntetűen támogatta azt az indítványt, amely azzal vádolja a Vatikánt, hogy “szabotálta” az ír püspökök 1996-as döntését. Ez utóbbi alapján lehetővé vált a rendőrség értesítése olyan esetekről, amelyekben fölmerült kiskorúak megrontásának a gyanúja. A Szentszék illetékesei azonban arra bátorítottak ír papokat, hogy ne hozzák a rendőrség tudomására társaik pedofilgyanús ügyeit, és így csúfot űzzenek Írország törvényeiből – hangzott a parlamentben jóváhagyott határozat. A szöveg megfigyelők szerint példátlanul kemény bírálatot jelent a Vatikán címére. Egyúttal pedig fordulópont az ír állam és a katolikus egyház viszonyában.
Első ízben történt meg ugyanis az, hogy a parlament nem helyi egyházi vezetőket, hanem egyenesen a Vatikánt tette felelőssé az utóbbi 17 év papokat érintő pedofil botrányaiért. A törvényhozás tagjai előtt mondott szerdai beszédében Enda Kenny miniszterelnök rámutatott: a megrontási és szexuális visszaélési eseteket feltáró – a kormány megbízásából készült – jelentés rávilágított arra a “hibás, elrugaszkodott, elitista és narcisztikus felfogásra, amely ma is jellemzi a Vatikán magatartását”.
Ennek velejárója, hogy bagatellizálja gyermekek megerőszakolását, miközben magasztalja az egyházi intézmények elsőbbségét, azok hatalmát és hírnevét.
“Csakhogy ez itt nem Róma, hanem az Ír Köztársaság, amelynek hatályos törvényei vannak” – hangoztatta a kormányfő.