A női pornóban a nők nem csak értéktelen prostik

Több mint tíz éves dolgozik Anna Arrowsmith pornófilm rendezőként. Mindenkit meglepett azzal, amikor a helyi liberális demokrata párt képviselő jelöltje lett. Anna persze kampánya részeként elmondta, hogy amit ő csinál, az nem a jól ismert, ócska pornó kategóriájába esik, mivel ő kifejezetten nőknek készülő, független filmeket készít.
– Régóta harcolok a nők jogaiért, szexuális elnyomás alóli felszabadításukért és a szólásszabadságért – nyilatkozta a pornórendező egy lapnak, melyre válaszul azt a kérdést kapta, hogy vajon miben is tér el az ő munkája bármelyik átlagos felnőttfilmes tevékenységétől.
Ahol a nők is élveznek – A feminin pornók rendezői erre azt mondják, a választ maguk a filmek rejtik, melyek olyan nőket szólítanak meg, akiknek elegük van a főként férfiakat célzó erotikából. A női pornókban nincsenek megbüntetésre váró iskolás lányok, miniszoknyás nővérkék vagy nimfomán bébiszitterek. De a férfiszereplők sem kemény gengszterek, gazdag stricik vagy kigyúrt szexgépek.
Ezekben a filmekben a hölgyek valós igényeihez igazított szereplők és események vannak, hiszen “tévhit az, hogy a női közönség nem kedveli a pornót. A szexualitás megjelenítése mindenkit felizgat, de a pornók általában férfiaknak készülnek, férfiak által, a nők pedig csak tárgyak ezekben a filmekben.” – mondja Erika Lust, aki szintén rendezőként foglalkozik a témával. “Az orális szex férfiaknál akár a végtelenségig eltart, de mikor a nőre kerül a sor, az csak 10 másodperc egy átlag filmben. A női orgazmus semmiféle jelentőséget nem kap. A mi filmjeinkben a nők nem csak értéktelen prostik, itt arra koncentrálunk, ami nekik okoz kielégülést és élvezetet.”
– A szexipar szerencsére mostanában kezd átalakulni, egyre jobban igazodik a hölgyek igényeihez – ezt egy sikeres TV producer és felnőttfilm rendező, Petra Joy fejtette ki részletesen. Már nem csak óriási műpéniszeket kapni például a szexshopokban, megjelentek a csiklóvibrátorok, nőies izgató eszközök is, most pedig a pornó világa kezd igazodni egy olyan miliőhöz, amiben nem csak a férfiak élvezik a szexet.
Szex az okos és független nőknek – Bár a három hölgy filmjei stílusukban igencsak eltérnek egymástól, sok hasonlóságot találni a rendezők között. Mindannyian magasan iskolázottak, Lust például politológiát tanult, Joy filmtörténelemből diplomázott, Arrowsmith pedig művészettörténészként kezdte a pályát. Mindhárman független filmesként élik mindennapjaikat, saját maguk állítják elő és forgalmazzák filmjeiket, főleg az interneten keresztül. Mind különös figyelmet fordítanak a történetre, a helyszínekre, a zenére és más esztétikai szempontokra műveikben.
A legfontosabb persze, hogy mindhárman nőtársaikat akarják boldogabbá tenni munkásságukkal. Mert, mint azt ők nagyon jól tudják, “a nőknek szükségük van rá, hogy értsék, a szereplők miért szexelnek, mi izgatta fel őket, milyen érzelmek és történetek vannak az aktus hátterében. Valódi, önmagukra hasonlító szereplőket akarnak látni, nem műmellű, műhajú, egyforma szexmacákat, akik eltúlzottan játsszák meg az élvezetet.”
Ha mindez megvan, a partnernek is stimmelnie kell. “Vonzó, önálló férfiak kellenek, akik átlagosak, ismerősek. Csakis olyan emberekkel szeretnénk dolgozni, akik élvezik a szexet, és a forgatás alatt valóban kellemes élményeket szereznek egymásnak.”
A jövő pornója a nőké – Köztudott, hogy a pornóipar hagyományos ágának csillaga leáldozóban van, míg a női pornófilmek népszerűsége egyre csak növekszik. A 2006 óta létező Feminist Porn Awards nevű díj tulajdonképpen az ilyen típusú filmek Oscarja, ami szintén segít terjeszteni és javítani a “fem-porn” hírnevét.
A régi típusú erotikus filmek az internet terjedésével váltak egyre kevésbé kelendővé, hiszen amiért régen szívesen fizettek az emberek, az ma már ingyen elérhető számtalan online formátumban. Joy szerint azonban nem ez az egyedüli oka a pornóipar bukásának. Véleménye szerint “már a férfiak is megunták, hogy mindig ugyanazokat az unott, régi színészeket nézzék, mindig ugyanazokon a helyszíneken, a jól megszokott pózokban. Az emberek most már változatosságot, őszinteséget és élvezetet akarnak látni.”
A grazi egyetem egyik oktatója, Verena Chiara Kuckenberger egyik kutatási területe a nőknek szóló pornó. Eredményei azt mutatják, hogy a nők kevésbé fogékonyak a pornófilmekre, ám ez félrevezető lehet. “A nők a férfiaknál sokkal kevésbé élvezik azt, ha nézhetik a szexuális aktusokat.” – összegzi Kuckenberger. “Ahhoz, hogy egy nő elismerje, hogy élvezi a pornófilmeket, át kell lépnie a sztereotípiákon saját szexualitásával kapcsolatban. Ahogy társadalmunk lassan legyőzi ezeket a berögződött elképzeléseket, a női pornófilmek közönsége egyre csak növekszik.”
Kétségtelen, hogy Anna Arrowsmith politikai karrierje sem torpant meg attól, hogy köztudottan felnőttfilmeket rendez és aktívan kampányol a szexmunkások jogai mellett. Egyre több kutatás és prominens személyiség foglalkozik azzal, hogy az erotika ugyanúgy kiszolgálja a nőket, mint a férfiakat. Ha így haladunk tovább, a jövő legkeresettebb (vagy akár egyetlen) pornótípusa a nőknek készült filmek lesznek, melyekben a történetek és az őszinteség ugyanolyan szerepet játszik, mint maga a szex. Forrás: Nana.hu

Vélemény, hozzászólás?